Toeristische trekpleister

De Vinkeveense Plassen… eeuwen geleden ontstaan door het ontginnen van turf, het ‘bruine goud’. Tegenwoordig in trek bij duizenden binnen- en buitenlandse toeristen. Voor buitenlanders zijn de plassen ‘Holland in het klein’.

Vanuit oude fluisterturfschepen ervaar je het hoogteverschil tussen het water en de koeien in de wei. Frisse lucht, groene weiden en water aan de ene kant. Vergezichten op de flinke Amsterdamse skyline aan de andere kant.

Kernkwaliteiten recreatie

De plassen en omgeving bieden kansen voor ondernemers in horeca en leisure. Kernkwaliteiten zijn watersport, duiken, dagrecreatie, zwemgelegenheid en daarmee samenhangende verblijfsrecreatie.

De plassen zijn uniek in Nederland vanwege hun ‘duikkwaliteit’. Deze duikkwaliteit is behouden en maakt het gebied onderscheidend. Het water is helder en schoon. En minstens zo belangrijk, de plas is op zijn diepst ongeveer 50 meter diep, dieper dan grote delen van de Noordzee. Je kunt tot 35 meter diep duiken.

Ook de routegebonden recreatie op en rond de plassen is een kernkwaliteit. Deze is sterk door veel, mooie en duidelijk aangegeven routes voor varen, wandelen en fietsen.