22-12-2017

Blauwalgen bij de Maarsseveense Plassen

In de sloot tussen Westbroekse Binnenweg en het recreatieterrein Maarsseveense Plassen ter hoogte van het naaktrecreatiegebied is algenbloei geconstateerd. Een vreemd verschijnsel in deze tijd van het jaar. Algenbloei treedt meestal op in voedselrijk water bij hoge temperaturen.

Het Recreatieschap heeft deze algenbloei gemeld bij » Waternet. In een reactie laat Waternet het volgende weten:

“De drijflaag ziet er uit als blauwalgen. Deze komen wel vaker in het najaar en winter tot bloei omdat sommige soorten overwinteren op de bodem van het water. Als planten en andere algen verdwijnen hebben blauwalgen geen concurrenten meer en zijn alle in het water aanwezige voedingstoffen beschikbaar voor deze algen. Daardoor kunnen ze gaan bloeien. Vermoedelijk verdwijnen ze weer als de temperatuur afneemt. Dit jaar zijn oktober en november relatief warme maanden geweest. Het is wel goed om mensen te waarschuwen voor blauwalgen, deze kunnen giftig zijn.”

Het Recreatieschap adviseert dan ook om in of in de directe omgeving van deze sloot contact met het water te vermijden en (huis)dieren niet in het water te laten zwemmen of van te laten drinken.