De Vinkeveense Plassen is heel veelzijdig op het gebied van recreatie en natuur. De plassen worden gekenmerkt door de legakkers en de ring van 12 zandeilanden. Voor waterrecreatie zijn hier unieke mogelijkheden.
U kunt het gebied zeilend en per motorboot maar ook heel goed met de kano of fluisterboot verkennen. Speciaal voor de kano’s en fluisterboten is een aantal routes uitgezet.

Zandeilanden Vinkeveense Plassen

Op de Noordplas is een ring van 12 zandeilanden aangelegd. Deze eilanden beschikken over aanlegvoorzieningen en diverse zwemplaatsen. De zandeilanden zijn ideaal voor de varende recreant. De eilanden 1/2 (Winkelpolder) en 4/5 zijn via een vaste oeververbinding vanaf het land bereikbaar. Hier zijn tevens parkeervoorzieningen. Bij eiland 4 is een duikzone aanwezig.
Aan de zandeilanden mag 3×24 uur worden afgemeerd. Een gedeelte van zandeiland 9, en tijdelijk ook zandeiland 10, is gedurende de zomermaanden ingericht voor groepskamperen. Aanvragen: de heer J. Bon van jachthaven Bon in Vinkeveen (0294 – 281395 of info@jachthavenbon.nl).

Omgeving

De natuur op en rondom de Vinkeveense Plassen vormen niet alleen een mooi decor tijdens een dagje uit maar de legakkers bieden ook plaats aan diverse flora en fauna. In De Botshol is zelfs een lepelaarkolonie gevestigd. Dit gebied is buiten het broedseizoen alleen met de kano toegankelijk.