Vierseizoenenroute

Fietsroute
Lengte: 31,6 km, ca. 1,45 uur
Start: TOP Oortjespad

Fietsknooppunten: 64 – 71 – 72 – 73 – 74 – 75 – 10 – 09 – 73 – 72 – 08 – 07 – 06 – 63 – 64

Recreatie Midden-Nederland werkt samen met provincie Utrecht en andere terreinbeheerders aan het realiseren van TOP’s. Een TOP is goed bereikbaar per auto, beschikt over voldoende parkeergelegenheid en er is horeca in de buurt. De fiets- en wandelroutes die bij een TOP starten, laten de recreant kennismaken met de mooiste plekjes in de regio.

De vierseizoenenroute start bij recreatieterrein Oortjespad in Kamerik en voert langs een groot aantal boerderijen in Kamerik, Woerden, Harmelen en Kockengen. De naam vierseizoenenroute verwijst naar de vier boerderijen langs de route (op Teckop) met de namen Lente, Zomer, Herfst en Winter.
Karakteristiek voor het Utrechtse weidegebied is de lintbebouwing. De boerderijen staan evenwijdig aan de weg of de wetering, op de kop van de kavels. De lange, smalle kavels worden van elkaar gescheiden door sloten, die voor de afwatering zorgen. Aan het einde van de kavel zien we soms een geriefhoutbosje. In het verleden leverden deze bosjes het hout voor bijvoorbeeld gereedschapsstelen of klompen.
De boerderijen worden nog bewoond en zijn niet te bezichtigen.

» Grote kaart 
» Knooppuntenplanner