07-10-2019

Opsporingsambtenaren van Recreatie Midden-Nederland hebben vrijdagavond 4 oktober een visstroper aangehouden op de Nieuwe Polderplas bij de Loosdrechtse Plassen. De man werd betrapt met 370 illegaal gevangen palingen, zo’n 400 kilo, in 4 grote tonnen. Ook had de man 4 visfuiken en divers ‘stroperij-gereedschap’ in zijn bezit, zoals messen en allerlei vistuig.

De man wordt verdacht van het negeren van een ter plaatse geldend vaarverbod, vissen buiten het toegestane seizoen, vissen zonder geldige vergunning en stroperij op een beschermd diersoort.

Eerder kwam er al een tip binnen bij Recreatie Midden-Nederland, dat er gevaren werd op een plas in een natuurgebied waar dat niet is toegestaan. Uit onderzoek bleek dat het toegangshek tot de plas was geforceerd. Vermoed werd, dat er illegale stroperij plaatsvond. Na een dagenlange observatie van opsporingsambtenaren van Recreatie Midden-Nederland, Waternet, Omgevingsdienst Noord Holland en Natuurmonumenten afgelopen week, werd uiteindelijk de boot met de stroper aangetroffen. Ook studenten van ROC Midden Nederland – Veiligheid & Defensie College waren bij de actie betrokken.

De boot, visfuiken en gereedschap zijn in beslag genomen. De stroper hangt een maximale straf van zes jaar cel en een geldboete van vele honderdduizenden euro’s boven het hoofd. De gevangen palingen zijn ter plaatse in de plas teruggezet.