Strijkviertel

De plas Strijkviertel is een recreatiegebied waar duizenden mensen per jaar recreëren. De plas is geschikt voor zwemmen, surfen en vissen vanaf de steigers. In het omliggende terrein is het heerlijk sporten, zonnen, wandelen, picknicken etc. Rondom de plas is een fiets- en wandelpad aangelegd. Ook vinden er in dit gebied evenementen plaats.

Glooiende oevers en nieuwe steigers

Om Strijkviertel duurzaam aantrekkelijk en veilig te houden, heeft Recreatieschap Stichtse Groenlanden de oevers van de plas op een aantal plaatsen vernieuwd. De oude houten schotten (‘beschoeiing’) voldeden niet meer en zijn vervangen door matten en grasbetonstenen, zodat er meer glooiende oevers ontstaan. Deze oeverbescherming ziet er mooier uit dan de oude, houten beschoeiing en is natuurvriendelijker. Op de matten en grasbetonstenen groeit gras. Dit is een duurzame oeverbescherming, die zeker 40 jaar mee gaat.

Het Recreatieschap heeft ook vijf nieuwe steigers aangelegd, waaronder 1 vissteiger voor mindervaliden.

LET OP!

De oevers met de grasbetonstenen zijn niet bedoeld voor zwemmers. De randen van de betonstenen zijn scherp en via deze oeverbescherming het water in gaan, is op eigen risico. De aanwezige stranden zijn wel voor zwemmers bedoeld, die hier veilig het water in kunnen gaan.

Honden

Van 1 september tot 1 april mogen honden los lopen op Strijkviertel. De honden dienen wel onder appel te staan van de baas en mogen niet op het strand komen.  De hondenpoep moet worden opgeruimd en moet worden gedeponeerd in de afvalbakken.

Honden binnen de strandzone én zwemmen met honden in de zwemzone is verboden.

Voorzieningen

Er is een parkeerplaats, toiletgebouw en snackwagen aanwezig.

Activiteiten

Het terrein is uitermate geschikt voor diverse sportactiviteiten, zwemmen, zonnen, wandelen, picknicken etc. De plas op het terrein is geschikt voor zwemmen, surfen en vissen. Strand en ligweiden, parkeerplaats, toiletgebouw en snackwagen zijn aanwezig. Rondom de plas is een fiets- en wandelpad aangelegd. In de zomer is vooral het strand erg druk bij hoge temperaturen.

Zwemwatercontrole

De waterkwaliteit wordt iedere twee weken getest door de provincie/WMN.

Bereikbaarheid

De locatie is zeer goed bereikbaar met fiets, auto en OV.

Recreatieschap Recreatieschap Stichtse Groenlanden
Gemeente Utrecht
Oppervlakte 20,6 ha, waarvan 16 ha water
Kenmerken Parkeerterrein
Toiletgebouw
Horeca
Zwemwater
Strand
Zonneweiden
Wandel/fietspaden
Activiteiten Zwemmen
Zonnen
Wandelen
Picknicken