Startpunt Burgwal – Stichtse Lustwarande

– Over de top
– Hoog & laag
– Galgenberg
– Godard Bentinck

Over de Toproute – Stichtse Lustwarande oost

Wandelroute
Lengte: 4 km
Duur: 1,5 uur
Start: Startpunt Burgwal, Burgwal 10, 3958 ER Amerongen
Route: rood

Zoals de naam van deze wandelroute al doet vermoeden voert deze route over de top van de Heuvelrug: de Amerongse Berg (ca. 69 meter boven NAP). Deze route loopt over statige lanen en langs reusachtige beuken. De route loopt ook langs het Berghuis waar u even kunt pauzeren voor een kopje koffie of iets extra’s. Let op, bij de Veense Grindweg dient u de mountainbikeroute over te steken.

Hoog en laagroute – Stichtse Lustwarande oost

Wandelroute
Lengte: 6 km
Duur: 2 uur
Start: Startpunt Burgwal, Burgwal 10, 3958 ER Amerongen
Route: blauw

De naam van deze route verwijst naar de afwisselende hoogte en laagte verschillen. Zo loopt u over de top van de Amerongse Berg (ca. 69 meter boven NAP) en langs de veel lager gelegen Amerongse Bovenpolder. In het bos wandelt u over statige lanen en langs reuzachtige beuken. Als u langs de Amerongse Bovenpolder wandelt, heeft u zicht op de vogelrijke uiterwaarden. Vergeet vooral het uitzichtplateau niet te bezoeken. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht en ziet u zelfs Kasteel Amerongen liggen. Deze route loopt langs het informatiecentrum in de tabaksschuur van het Utrechts Landschap.
» Meer informatie

Galgenbergroute – Stichtse Lustwarande oost

Wandelroute
Lengte: 7,4 km
Duur: 2,5 uur
Start: Startpunt Burgwal, Burgwal 10, 3958 ER Amerongen
Route: groen

De Galgenberg maakt deel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug, de heuvel is 45 meter hoog. In de prehistorie werden er op de zuidflank grafheuvels opgeworpen. De heuvel Galgenberg is genoemd naar de galg die ooit op de heuvel heeft gestaan. Op de heuvel staat nog een stenen grenspaal met de tekst “HOOGE HEERLYCKHEID AMERONGEN GINKEL EN ELST en JAGDRECHT” met erboven het wapen van Amerongen. Vroeger was het niet duidelijk waar de precieze grens lag tussen de stadsvrijheid van Rhenen waaronder Elst viel en de heerlijkheid van Amerongen. Het Elsterbos aan beide zijden van de grens heeft lange tijd toebehoord aan een en dezelfde eigenaar: de Heer van Amerongen. In 1717 verzocht de graaf van Athlone, Heer van Amerongen, om een definitieve grensscheiding vast te stellen. Tijdens deze route heeft u een prachtig uitzicht naar de Betuwe.

Godard Bentinckroute – Stichtse Lustwarande west

Wandelroute
Lengte: 9,8 km
Duur: 3½ uur
Start: Startpunt Burgwal, Burgwal 10, 3958 ER Amerongen
Route: Bruin

Deze lange route is vernoemd naar Godard Graaf van Aldenburg Bentick, die zich in 1879 vestigde op Kasteel Amerongen. De graaf steunde de bevolking van Amerongen door agrarische projecten op te zetten. De route loopt langs Kasteel Amerongen, de historische kern van Amerongen en de begraafplaats welke aangewezen is als rijksmonument. Kenmerkend voor de route zijn de mooie beukenlanen en het afwisselende naald- en loofbos. In deze route is de erosie duidelijk te herkennen. Onderweg passeert u de Takbasschuur Amerongen, hier is een informatiecentrum gevestigd.
» Meer informatie

» Grote kaart
» Knooppuntenplanner