11-12-2017

Op woensdag 6 december is het »Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen door de betrokken partijen ondertekend die werken aan de toekomst van dit prachtige gebied. Hiermee start hét uitvoeringsprogramma op het gebied van recreatie, natuur, waterkwaliteit en ondernemerschap. Eén van de belangrijke projecten is de ontwerpwedstrijd voor het icoon van het vrijetijdslandschap van de Loosdrechtse Plassen.

Prikkelende ontwerpen

Stichting Icoon Oostelijke Vechtplassen is op zoek naar prikkelende ontwerpen. Wellicht een eiland, gebouw, museum, activiteit of evenement waarvoor mensen speciaal naar de Loosdrechtse Plasssen komen. Waar mensen kunnen recreëren, genieten van de natuur en tegelijkertijd wellicht ook iets kunnen leren. En, van groot belang, wat een impuls geeft voor de recreatieondernemers in het gebied.

Drie categorieën

De ingezonden ideeën worden verdeeld onder drie categorieën: De eerste groep omvat professionals en professionele organisaties. De tweede alle burgers van de gemeente Wijdemeren, Stichtse Vecht of Hilversum. Leden van een plaatselijke watersportvereniging, ligplaatshouders van de Loosdrechtse Plassen en gebruikers van een (recreatie)woning op of direct langs de Loosdrechtse Plassen. En tot slot leerlingen en studenten tot en met bachelor niveau (masterstudenten behoren tot de eerste categorie).

Vier prijzen

Zie »www.icoonoostelijkevechtplassen.nl voor meer informatie over het ontwerpgebied, het reglement met onder andere de voorwaarden om deel te nemen en de toetsingscriteria. Een vakkundige jury beoordeelt de inzendingen door middel van een aantal richtlijnen, zoals originaliteit en uitvoerbaarheid. Per groep is een prijs beschikbaar. Voor de eerste categorie € 5.000, € 1.500 voor de tweede en € 500 voor het beste idee van de leerlingen en studenten. Alle ontwerpen die door de jury worden geselecteerd, worden tentoongesteld in het voorjaar van 2018. Bezoekers van de tentoonstelling kiezen daar gezamenlijk de publieksprijs.

Sprankelende informatiedag

Alle deelnemers krijgen een digitaal informatiepakket met onder andere (historische) kaarten, culturele achtergrondinformatie en het gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen. Op maandag 15 januari wordt een sprankelende informatiemiddag georganiseerd bij Finley, het Witte huis (Nieuw-Loosdrechtsedijk 242) in Loosdrecht. De stichting zal tijdens deze dag uitvoerig het proces bespreken. En dit is het uitgelezen moment om het gebied beter te observeren en alle brandende vragen te stellen.

Zie verder: »www.icoonoostelijkevechtplassen.nl