Sloepennetwerk Midden-Nederland

Het sloepennetwerk werkt met knooppunten. Aan de hand van genummerde knooppuntborden, routeborden en informatiepanelen kunt u zelf een route samenstellen. Recreatie Midden-Nederland heeft, in samenwerking met o.a. Regio Gooi & Vechtstreek en de provincie Utrecht, in de afgelopen jaren twee netwerken gerealiseerd:

Deze netwerken zijn onderling met elkaar verbonden en sluiten aan op de netwerken in Zuid-Holland. Hierdoor is het ook mogelijk om meerdaagse sloepentochten te maken.

Het gebied kent een uitgebreid, prachtig en afwisselend vaarwaternetwerk. Van rijke historische waterwegen tot weids uitgestrekte plassen en knusse kleine wateren. Al dit water is met elkaar verbonden en biedt mogelijkheden voor prachtige tochten. Het netwerk voert langs bekende wateren zoals de Vinkeveense en Loosdrechtse Plassen en de rivier de Vecht, met elkaar verbonden door karakteristieke sluisjes. Langs het waternetwerk zijn ruim voldoende B&B’s en hotels te vinden waar u uw boot voor een nachtje kunt aanmeren. Er is genoeg te zien en te beleven voor meerdere dagen vaarplezier: van bezoek aan historische bezienswaardigheden tot heerlijk shoppen in de dorps- en stadskernen, galeriebezoeken en genieten in de horeca met terrasjes aan het water.

LET OP: De verbinding tussen de Vinkeveense en Loosdrechtse Plassen is mogelijk door een oversteek te maken over het Amsterdam-Rijnkanaal. Check voor een veilige oversteek de tips en aandachtspunten op »Varen doen je samen.

Op de website »www.sloepennetwerk.nl en via de Sloepennetwerk-app kunt u eenvoudig uw route uitstippelen. Hierbij kunt u rekening houden met de lengte en duur van uw tocht. Daarnaast wordt de doorvaarthoogte vermeld en rekening gehouden met de waterdieptes. Mocht u niet in het bezit zijn van een sloep, kano of ander vaartuig dan kunt u op de knooppuntenkaart verhuurbedrijven vinden.