Ruigenhoek

Het recreatiegebied maakt deel uit van de recreatieve stadsrandzone aan de Noord-Oostzijde van Utrecht en Maarssen. De stadsrandzone bestaat naast Ruigenhoek  uit de Gagelbossen en de Maarsseveense plassen en loopt met wandel- en fietspaden door tot aan de Loosdrechtse plassen. Daar ligt het recreatiegebied De Strook met een horecavoorziening.

Een prachtig recreatiegebied: Ruigenhoek!

In het gebied zijn diverse voorzieningen aangelegd zoals fiets-, ruiter- en wandelpaden, bruggen en vlonders, picknickplaatsen, bankjes en een grote parkeerplaats. In het groen van Ruigenhoek zijn meer dan vier kilometer wandel- en struinpaden aangelegd, een bomenweide, dagcamping en een visvijver.

Voor de jongeren zijn een skatepark, voetbal- en basketveld en een groot klimtoestel voor kinderen aangelegd. Daarnaast ligt nu in het noordelijke deel, tegen fort Ruigenhoek aan, een fraai natuurlijk waterpark met speelelementen.

Ontwikkeling Noorderpark-Ruigenhoek

Het recreatiepark Ruigenhoek valt onder het beheer- en ontwikkelplan Noorderpark-Ruigenhoek. Hoe kunnen we meer mensen beter laten genieten van Noorderpark-Ruigenhoek? Dat was de vraag waar de gebiedspartners (gemeente De Bilt, gemeente Utrecht, Staatsbosbeheer, Recreatieschap Stichtse Groenlanden en provincie Utrecht) in 2016 mee van start gingen. Het gebiedsproces is nu in volle gang.

Lees er meer over op: »www.noorderparkruigenhoek.nl

Forelvisvijver met horeca
Bij het Paviljoen van Forelvijver De Ruigenhoek kan er een drankje worden gedronken of iets lekkers worden gegeten.
Tegen een vergoeding kan worden gevist in de twee vijvers, die samen voor 1,5 hectare viswater zorgen. Het water in de vijver is kwelwater van de Utrechtse Heuvelrug en kraakhelder. In de vijvers zitten regenboogforellen, ruisvoorntjes, steuren en een enkele karper.
»www.forelvijverderuigenhoek.nl

Recreatieschap Recreatieschap Stichtse Groenlanden
Gemeente Utrecht – De Bilt
Oppervlakte 70 ha
Kenmerken Parkeerterrein
Speelvelden
Fietspaden
Wandelpaden
Fietscrossbaan
Forelvisvijver met horeca
Activiteiten Fietsen
Wandelen
Picknicken
Kanoën
Vissen

De BMX baan is in 2015 gerealiseerd door Recreatie Midden-Nederland, in samenwerking met de gemeente Utrecht en de wielervereniging.

Inmiddels is de baan door erosie en begroeiing dusdanig slecht geworden, dat het te gevaarlijk is om op te fietsen. Recreatie Midden-Nederland heeft in overleg met de wielervereniging besloten om de baan af te zetten met bouwhekken.
Recreatie Midden-Nederland zoekt nu samen met de gemeente naar een oplossing. Mogelijk wordt de baan gerepareerd. Er wordt een beheers- en onderhoudsplan opgesteld, maar als daarvoor geen financiële dekking gevonden kan worden wordt de baan mogelijk voorgoed gesloten.