Ruigenhoek

Het recreatiegebied maakt deel uit van de recreatieve stadsrandzone aan de Noord-Oostzijde van Utrecht en Maarssen. De stadsrandzone bestaat naast Ruigenhoek  uit de Gagelbossen en de Maarsseveense plassen en loopt met wandel- en fietspaden door tot aan de Loosdrechtse plassen. Daar ligt het recreatiegebied De Strook met een horecavoorziening.

Een prachtig nieuw recreatiegebied: Ruigenhoek!
Met de oplevering van dit gebied is een einde gekomen aan de herinrichting van polder Ruigenhoek tot het aantrekkelijk dagrecreatiegebied dat er nu ligt.
In het gebied zijn diverse voorzieningen aangelegd zoals fiets-, ruiter- en wandelpaden, bruggen en vlonders, picknickplaatsen, bankjes en een grote parkeerplaats.
Om bewoners nog meer te verleiden te recreëren in het groen van Ruigenhoek zijn aanvullend meer dan vier kilometer wandel- en struinpaden aangelegd. Ook zijn een bomenweide, dagcamping en een visvijver aangelegd waar in het bijbehorende gebouw koffie en een broodje kan worden gekocht en waar een openbaar toilet is gevestigd. Voor de jongeren zijn een skatepark, voetbal- en basketveld en een groot klimtoestel voor kinderen aangelegd. Daarnaast ligt nu in het noordelijke deel, tegen fort Ruigenhoek aan, een fraai natuurlijk waterpark met speelelementen.
Het recreatiegebied is gemaakt met behoud van de polderachtige, open uitstraling en de natuurlijke en cultuurhistorische waarden. Er is ook meer open water met natuurvriendelijke oevers gecreëerd.
In de nabije toekomst wordt nog een oefengolfbaan aangelegd met drivingrange en een aantrekkelijke horecavoorziening.

Dus of je nu van fietsen, wandelen, skaten, voetballen, basketballen, kanovaren, klimmen, paardrijden of gewoon luieren in een natuurlijke omgeving houdt, in Ruigenhoek valt veel te beleven.
Kom ook kennismaken met dit nieuwe recreatiegebied.

Forelvisvijver
Forellenvijver De Ruigenhoek is een van de eerste forelvisvijvers in de provincie Utrecht. Het bedrijf beschikt over twee vijvers en een paviljoen met horecagelegenheid. Daarnaast is er een dagkampeerterrein aangelegd.

Volkstuinen De Doordouwers

In het recreatiegebied is ook een volkstuinvereniging gevestigd, dat in 2015 een keurmerk kreeg omdat het natuurvriendelijk ingericht, onderhouden en beheerd wordt. Overdag ben je welkom op het tuinpark (het hek aan de Gageldijk is open), om te zien wat er verbouwd wordt, of om te genieten van de bijen in het bloemenveld, de vogels in de takkenril, de kikkers in de poel en heel misschien een ringslang.

» Meer informatie

Recreatieschap Recreatieschap Stichtse Groenlanden
Gemeente Utrecht – De Bilt
Oppervlakte 70 ha
Kenmerken Parkeerterrein
Speelvelden
Waterpartijen
Fietspaden
Wandelpaden
Struinweides
Landschappelijke beplantingen
Fietscrossbaan
Forelvisvijver
Activiteiten Fietsen
Wandelen
Picknicken
Kanoën
Vissen
Struinen

Opening Skate en Bikepark Ruigenhoek

Zondag 21 juni is het zover, de (her)opening van Skate en Bikepark Ruigenhoek. De baan aan de noordzijde van Utrecht wordt heropend door de wethouder van Sport, Paulus Jansen. Met workshops en shows laten skateboarders en BMX’ers tijdens de feestelijke opening zien waar de sportvoorziening voor bedoeld is.

Utrecht maken we samen
Met name vanuit jongeren is er vraag naar locaties om te skeeleren, BMX’en en skateboarden. In Ruigenhoek ligt een dergelijke voorziening, maar deze voldeed niet meer aan de wensen van de gebruikers en de huidige veiligheidseisen. De gemeente Utrecht, Recreatie Midden-Nederland en de gebruikers hebben hun expertise gebundeld en gekeken waar de baan aan moet voldoen. Zo is er gezamenlijk een ontwerp ontstaan voor de herinrichting.

BMX’en en skateboarden
Beginner of professional, de baan is voor elk niveau toegankelijk. Het doel van de baan is om jongeren te stimuleren om te gaan sporten en fietsen in het bijzonder. Bij het ontwerp is ook aan de toekomst gedacht, in de aanleg is rekening gehouden met een groeimodel. Zo is de BMX-baan geschikt om uit te breiden tot een echte wedstrijdbaan en mogelijk een pumptrack. Benieuwd naar de nieuwe sportvoorziening? We zien je graag op zondag 21 juni om 13.00 uur bij de heropening van Skate en Bikepark Ruigenhoek.

» Meer informatie
» BMX-en is helemaal hot!