Ruigenhoek

Het recreatiegebied maakt deel uit van de recreatieve stadsrandzone aan de Noord-Oostzijde van Utrecht en Maarssen. De stadsrandzone bestaat naast Ruigenhoek  uit de Gagelbossen en de Maarsseveense plassen en loopt met wandel- en fietspaden door tot aan de Loosdrechtse plassen. Daar ligt het recreatiegebied De Strook met een horecavoorziening.

Een prachtig nieuw recreatiegebied: Ruigenhoek!
Met de oplevering van dit gebied is een einde gekomen aan de herinrichting van polder Ruigenhoek tot het aantrekkelijk dagrecreatiegebied dat er nu ligt.
In het gebied zijn diverse voorzieningen aangelegd zoals fiets-, ruiter- en wandelpaden, bruggen en vlonders, picknickplaatsen, bankjes en een grote parkeerplaats.
Om bewoners nog meer te verleiden te recreëren in het groen van Ruigenhoek zijn aanvullend meer dan vier kilometer wandel- en struinpaden aangelegd. Ook zijn een bomenweide, dagcamping en een visvijver aangelegd waar in het bijbehorende gebouw koffie en een broodje kan worden gekocht en waar een openbaar toilet is gevestigd. Voor de jongeren zijn een skatepark, voetbal- en basketveld en een groot klimtoestel voor kinderen aangelegd. Daarnaast ligt nu in het noordelijke deel, tegen fort Ruigenhoek aan, een fraai natuurlijk waterpark met speelelementen.
Het recreatiegebied is gemaakt met behoud van de polderachtige, open uitstraling en de natuurlijke en cultuurhistorische waarden. Er is ook meer open water met natuurvriendelijke oevers gecreëerd.
In de nabije toekomst wordt nog een oefengolfbaan aangelegd met drivingrange en een aantrekkelijke horecavoorziening.

Dus of je nu van fietsen, wandelen, skaten, voetballen, basketballen, kanovaren, klimmen, paardrijden of gewoon luieren in een natuurlijke omgeving houdt, in Ruigenhoek valt veel te beleven.
Kom ook kennismaken met dit nieuwe recreatiegebied.

Forelvisvijver
Forellenvijver De Ruigenhoek is een van de eerste forelvisvijvers in de provincie Utrecht. Het bedrijf beschikt over twee vijvers en een paviljoen met horecagelegenheid. Daarnaast is er een dagkampeerterrein aangelegd.

Volkstuinen De Doordouwers

In het recreatiegebied is ook een volkstuinvereniging gevestigd, dat in 2015 een keurmerk kreeg omdat het natuurvriendelijk ingericht, onderhouden en beheerd wordt. Overdag ben je welkom op het tuinpark (het hek aan de Gageldijk is open), om te zien wat er verbouwd wordt, of om te genieten van de bijen in het bloemenveld, de vogels in de takkenril, de kikkers in de poel en heel misschien een ringslang.

» Meer informatie

Recreatieschap Recreatieschap Stichtse Groenlanden
Gemeente Utrecht – De Bilt
Oppervlakte 70 ha
Kenmerken Parkeerterrein
Speelvelden
Waterpartijen
Fietspaden
Wandelpaden
Struinweides
Landschappelijke beplantingen
Fietscrossbaan
Forelvisvijver
Activiteiten Fietsen
Wandelen
Picknicken
Kanoën
Vissen
Struinen

De BMX baan in het park Ruigenhoek in Utrecht is gesloten en met bouwhekken afgezet. Door de slechte staat van de baan werd het te gevaarlijk om er nog gebruik van te maken. Wielervereniging Het Stadion is voor de BMX trainingen uitgeweken naar banen in Baarn en Nieuwegein. Het is nog niet duidelijk of de baan hersteld wordt en weer geopend.

Erosie

De BMX baan is onderdeel van het Skate- en Bikepark Ruigenhoek in het Noorderpark. De baan werd in 2015 gerealiseerd door Recreatie Midden-Nederland, in samenwerking met de gemeente Utrecht en de wielervereniging, die een deel van het beheer en onderhoud voor haar rekening zou nemen.

In 2016 werd de startheuvel al voorzien van een nieuwe kleilaag. Maar inmiddels is de baan door erosie en begroeiing toch dusdanig slecht geworden, dat het te gevaarlijk is om op te fietsen. Recreatie Midden-Nederland heeft in overleg met de wielervereniging besloten om de baan af te zetten met bouwhekken.

Recreatie Midden-Nederland zoekt nu samen met de gemeente naar een oplossing. Mogelijk wordt de baan gerepareerd. Er wordt een beheers- en onderhoudsplan opgesteld, maar als daarvoor geen financiële dekking gevonden kan worden wordt de baan mogelijk voorgoed gesloten.