De provincie Utrecht heeft samen met de Utrechtse gemeenten het Routebureau Utrecht opgericht.

Het Routebureau zorgt voor het beheer, de ontwikkeling, het onderhoud en de informatievoorziening van de routenetwerken die door gemeenten, de recreatieschappen en de provincie zijn aangelegd. Per 1 januari 2018 is het Routebureau operationeel. De taken van het Routebureau worden uitgevoerd door Recreatie Midden-Nederland.

Gezonde leefomgeving

Doel van het Routebureau is dat mensen meer gaan wandelen, fietsen en varen. Goede routenetwerken in de hele provincie sporen mensen aan meer te wandelen en te fietsen. Dit past binnen de ambitie van de provincie Utrecht om bij te dragen aan een gezonde leefomgeving.

Bewegwijzering en routes

Het Routebureau Utrecht zorgt ervoor dat informatiepanelen en bewegwijzering worden onderhouden. Ook moeten knooppunten goed op elkaar aansluiten. Themaroutes voor recreanten en toeristen maken wandelen en fietsen daarnaast nog leuker. Het nodigt uit om de prachtige steden, dorpen en natuur die de regio Utrecht te bieden heeft op de fiets, wandelend of varend te ontdekken. Het Routebureau gaat daarbij nauw samenwerken met de toeristische marketing organisaties in regio Utrecht.

Routes in Utrecht

Tijdens de »Fiets-en-Wandelbeurs in Utrecht is de nieuwe website »routesinutrecht.nl gepresenteerd. Deze website geeft een overzicht van recreatieve routes, netwerken en routeplanners in provincie Utrecht en wordt beheerd door Routebureau Utrecht. Het Routebureau werkt hierin samen met terreinbeheerders, route-aanbieders, ondernemers, gemeenten en provincie.