De regels die gelden op de eilanden en de Strook van het Plassenschap Loosdrecht zijn bedoeld om zoveel mogelijk mensen een prettig verblijf op de eilanden en de Strook te kunnen bieden en om schade te voorkomen.

Snelvaren
De Loosdrechtse plassen kennen een, voor Nederlandse plassen, uniek regime voor snelvaren: in principe mag een boot niet sneller varen dan 12 km/uur (en binnen 100 meter van een oever nooit harder dan 6 km/uur!).
Maar met een ontheffing is het toegestaan op bepaalde plaatsen en op bepaalde tijdstippen sneller te varen. Er is dan geen maximumsnelheid.
Een ontheffing voor snelvaren geldt tevens voor waterskiën en wakeboarden.

Jaarlijks worden maximaal 800 jaarontheffingen snelvaren verleend. Om hiervoor in aanmerking te komen is er een wachtlijst.

»Wachtlijst snelvaren Loosdrecht

Dagontheffingen
U kunt een dagontheffing direct bestellen via onze site. Aanvragen gaat heel gemakkelijk, na de Ideal-betaling ontvangt u de ontheffing direct in uw mailbox.

»Dagontheffing snelvaren Loosdrecht

Ook is het mogelijk een dagontheffing te kopen bij Vreeken Watersport, Oud Loosdrechtsedijk 182, 1231 NG Loosdrecht, tel. 035-5823495, bij Mimi’s IJssalon Oud Loosdrechtsedijk 198, 1231 NG Loosdrecht, tel 035 – 6569743. Voor een dagontheffing kunt u ook terecht bij de sluiswachter van de Mijndense sluis aan de Mijndensedijk 21, 3632 NT Loenen a/d Vecht, tel. 06-15058636.

De ontheffingen zijn geldig op de 1e t/m de 4e plas en op de waterskibaan aan de westzijde van de 5e plas.
Let er op dat de boot waarmee wordt snelgevaren altijd minimaal 100 meter verwijderd blijft uit de oever of daaraan gelegen steigers of boten.
De tijdstippen waarop mag worden snelgevaren zijn:
• Maandag t/m vrijdag: van 8 uur tot 22 uur, maar nooit na zonsondergang
• Zaterdag en zondag: van 8 uur tot 11 uur en van 18 uur tot 22 uur, maar nooit na zonsondergang.
Een snelle motorboot moet voorzien zijn van een Y-registratie en de stuurman/-vrouw moet beschikken over een vaarbewijs.

Op de achterkant van de ontheffingen staan alle regels die op het snelvaren betrekking hebben. Van zonsondergang tot zonsopgang is de maximale snelheid op alle wateren 6km/uur. Het Plassenschap Loosdrecht u veel sportief plezier op de Loosdrechtse Plassen.

Aanleggen en ligplaatsen
De eilanden Bijltje, Markus Pos, Geitekaai, Weer en Meent, alsmede de afmeersteigers aan de westzijde van de 4e plas zijn bedoeld voor dagrecreatie, om er een weekeind door te brengen of als plaats om te overnachten wanneer u op trektocht bent. Om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen met hun boot van de aanlegvoorzieningen gebruik kunnen maken, mag u niet langer dan 3 maal 24 uur (3 nachten) op dezelfde plaats te blijven liggen. Wilt u langer blijven, maak dan gebruik van één van de jachthavens.

U mag bijna overal bemand aanleggen. Op een paar plaatsen geeft dat problemen. Wij vragen u onder andere niet aan te leggen aan zwemstrandjes en aan oevers met een natuurlijke begroeiing.

Honden op de eilanden
Neem gerust uw hond mee naar de Loosdrechtse plassen, maar houdt hem wel aan de lijn, behalve op daartoe speciale aangewezen plaatsen. Op de stranden mogen geen honden komen.

Rust
De meeste mensen komen voor hun rust naar de Loosdrechtse plassen. Wij vragen u om daarmee rekening te houden. Maak geen onnodig lawaai. Een aggregaat kan bijvoorbeeld heel hinderlijk zijn. Radiografisch bestuurde bootjes en vliegtuigen maken veel lawaai. Daarom zijn ze hier niet toegestaan.

Vuur
Een kampvuur is natuurlijk heel gezellig. Toch vragen wij u geen open vuur te stoken omdat het erg lang duurt voordat een grasmat weer aangegroeid is. Natuurlijk kunt u wel barbecuen, mits u een daarvoor bestemd apparaat gebruikt.

Tenten
Hoe avontuurlijk het voor de kinderen ook is, er mogen geen tenten op de eilanden en de Strook worden geplaatst, tenzij hiervoor door het Plassenschap een ontheffing is verleend.