09-09-2022

Het zevende seizoen van Mijn Mooiste Plek gaat in z’n geheel over water en watersystemen in de provincie Utrecht. De zes afleveringen gaan over de prachtige Utrechtse natuur en zitten weer boordevol tips om er zelf op uit te gaan en het landschap te beleven. In aflevering 2 op maandag 12 september komt onder andere het project Salmsteke Ontkiemt aan bod. Hier wordt gewerkt aan een veilige en nieuwe uiterwaard.

Nederrijn & Lek
De Nederlandse Rijndelta bestaat uit drie takken, de Waal, de IJssel en de Utrechtse rivier de Nederrijn die bij Wijk bij Duurstede overgaat in de Lek. De rivieren zijn heel belangrijk voor het scheepvaartverkeer maar ook vanwege de natuur aan de oevers en in de uiterwaarden. Historisch gezien was de Nederrijn/Lek belangrijk voor het afvoeren van water naar de Noordzee, zo hielden we droge voeten in het van oorsprong moerassige Nederland. Om overstromingen te voorkomen zijn er op verschillende trajecten bochten uit de rivier rechtgetrokken en zijn er overstromingsgebieden ingericht zodat de rivier meer ruimte kreeg om uit zijn oevers te treden. Om de hoeveelheid water in de rivier beter onder controle te houden, is de rivier op drie plekken gestuwd. Vanaf de stuw Hagestein staat de rivier in open verbinding met de zee en is er dus ook nog sprake van eb en vloed.

Utrecht door
Mirjam Sterk is Hanke Bruins Slot opgevolgd als gedeputeerde bij Provincie Utrecht. Samen met Els Otterman van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden loopt ze een klein stukje uit het Rondje Linielanding [https://www.routesinutrecht.nl/routes/659619617/rondje-linielanding]. Provincie Utrecht en Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden werken samen aan de versterking van de dijken [https://www.hdsr.nl/werk/veilige-dijken/] langs de Nederrijn en Lek.

Mijn mooiste prent
Peter van Haastrecht [http://petervanhaastrecht.nl] is gaan fotograferen toen hij in een burn-out terecht kwam. Hij kreeg het advies om in de natuur stukken te gaan wandelen en hij besloot om een camera mee te nemen. Het bleek dat hij talent had. Zijn wandelingen brachten hem onder andere naar de uiterwaard Salmsteke [https://recreatiemiddennederland.nl/salmsteke/], aan de Lek tegenover Ameide. Hier maakte hij honderden foto’s, onder andere een zelfportret bij hoog water.

 

 

 

Mijn Mooiste Plek is mede mogelijk gemaakt door:

Provincie Utrecht

Routebureau Utrecht

Utrechts Landschap

Recreatieschap Stichtse Rijnlanden