Oortjespad

Lekker een eind wandelen of fietsen door het Groene Hart. En dan neerploffen op een bankje op het Oortjespad in Kamerik. Daar zit je goed. Maar zit niet te lang, kijk ook eens rond. Op Oortjespad is altijd iets te beleven!

U vindt er namelijk een unieke combinatie van mogelijkheden, waarvan de kinderboerderij één van de meest geliefde is. Daarnaast zijn er een peuterbadje, een visplas en speelweiden met speeltoestellen.

Recreatieterrein
Het hele jaar vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Kinderboerderij
Dagelijks geopend van 9.30-17.00 uur.
Van 1 november tot 1 maart op vrijdag en zaterdag gesloten.
Op Koningsdag, eerste en tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.
Tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar via 06-11584594

TOP Oortjespad
TOP staat voor Toeristisch Overstappunt: een knooppunt waar diverse bewegwijzerde fiets- en wandelroutes samen komen. Een TOP is goed bereikbaar per auto, beschikt over voldoende parkeergelegenheid en er is horeca in de buurt.
»Routes Oortjespad

Op Oortjespad vindt u ook de accommodatie Kameryck, met onder andere een Pitch & Putt baan, restaurant en evenementenlocatie.
»Meer informatie

Kinderboerderij

Op het Oortjespad is een unieke kinderboerderij. Uniek, omdat de kinderboerderij midden tussen de weilanden ligt. Het landschap is zo wijds, dat zelfs de kerktorens van Woerden en Kamerik aan de horizon te zien zijn. Dat ademt rust en ruimte!
Wil je dat allemaal eens goed bekijken? Klim dan maar op de uitkijktoren. Vanaf deze toren heb je een mooi uitzicht over Oortjespad en het omliggende gebied.

Vlak bij de ingang van de kinderboerderij kun je kennis maken met Lies en Ellen, onze ezels. Als ze naar je toe komen, laat vooral Ellen zich graag aaien. De ezels lopen samen met de pony’s Bob en Jessica in de wei. Maar dat gaat niet samen met de nandoes. Die lopen apart.

Op de geitenknuffelweide loop je tussen de geiten. Als je wilt knuffelen, dan kan dat hier. Vooral in het voorjaar, als er jonge geitjes zijn, is dat leuk!. Maar ga niet achter de lammetjes aan rennen en til ze niet op. Als je ergens gaat zitten, komen ze vanzelf naar je toe.

Verschillende vogels kun je ook bekijken. We hebben eenden, ganzen, kalkoenen, pauwen, fazanten, parelhoenders, parkieten en natuurlijk kippen. En als je geluk hebt, zie je zelfs een ooievaar. Er wordt elk jaar op ons nest gebroed.

Ook rond het bezoekerscentrum lopen nog verschillende dieren. Hier luiert het landvarken en ‘blubberen’ onze hangbuik- en minizwijnen. Ook de Nubische geiten, met hun grappige hangoren, lopen hier.

Natuurlijk ontbreekt ook het kleinvee niet. We hebben konijnen en cavia’s. Ze kunt ze op meerdere plekken ontmoeten, op de kinderboerderij en bij het bezoekerscentrum.

De dieren van de kinderboerderij mogen niet gevoerd worden. Zo weten we zeker dat ze alleen het allerbeste krijgen.

Peuterbadje, visplas en speelweiden

Ook met warm weer weten veel mensen de weg naar Oortjespad te vinden. Vaak is het peuterbadje dan hoofddoel van het bezoek. Het badje is alleen met mooi (zwem)weer geopend. Voor de zekerheid kunt u altijd even bellen: 0348-401842.

Officieel is zwemmen in de visplas Eend verboden. Toch zijn er veel jongeren uit de omgeving die bij mooi weer verkoeling zoeken in en bij onze ‘Put’.
Met de juiste papieren is het wel toegestaan een hengeltje uit te gooien in Eend. Een stevige steiger maakt het viswater bereikbaar, ook voor mensen in een rolstoel
Voor meer informatie visplas.nl of visplanner.nl.

Sinds 2008 drijft er een kunstwerk op Eend: “Schuilplaats voor Anas penelope”. Dit kunstwerk heeft de vorm van een hoge kerk en verwijst naar de voormalige schuilkerk van Teckop. Deze waarschijnlijk houten kerk vertoonde opvallende gelijkenis met kerkjes in Scandinavië, zoals bijvoorbeeld het kerkje in Budir te IJsland.
Het kerkje is een symbolische schuilplaats voor de Anas penelope, de Smient. Dit is een soort eend die hier vanuit o.m. Scandinavië veelvuldig komt overwinteren.
Voor recreanten en bezoekers is informatie over dit wonderlijke kerkje te vinden op een informatiebord aan de steiger.
Het kunstwerk is tot stand gekomen vanuit het kunstenplan Zangsporen en de Venen van Centrum Beeldende Kunst Utrecht (CBKU).

Verder slot vindt u op het recreatieterrein van Oortjespad een aantal speelweiden. Deze speelweiden zijn zeer geschikt voor een picknick of sport en spel. Voor de kinderen staan er diverse speeltoestellen.

Tot slot is  Oortjespad ook een TOP (link): toeristisch overstappunt. U kunt er starten met een wandel-, skeeler- of fietsroute door het gebied De Venen.

Oortjespad beschikt over ruime parkeergelegenheid, een (onbewaakte) fietsenstalling en toiletgebouwen. Honden zijn toegestaan als u ze aan de lijn houdt.
De toegang is gratis. U bent van harte welkom

 

Recreatieschap Recreatieschap Stichtse Groenlanden
Gemeente Woerden
Oppervlakte 17 ha
Kenmerken Parkeerterreinen
Fietsenstalling (onbewaakt)
Kinderboerderij
Peuterbadje
Viswater
Restaurant
Activiteiten Wandelen
Fietsen
Vissen
Zwemmen (peuterbadje)
Kinderfeestjes
Evenementen
Pitch & Putt

Recreatieterrein Oortjespad
Oortjespad 1
3471 HD Kamerik
06-11584594
oortjespad@recreatiemiddennederland.nl