09-04-2020

Net als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer roepen wij iedereen op om natuur- en recreatiegebieden te mijden. Met deze oproep proberen we te voorkomen dat veel mensen op hetzelfde moment de natuur in trekken, waardoor het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Blijf zoveel mogelijk thuis

Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten als dat nodig is. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen, de hond uit te laten, iets voor een ander te doen of een frisse neus te halen in de directe woonomgeving.

Richtlijnen

Wil je naar buiten om een frisse neus te halen, houd dan rekening met de volgende richtlijnen:

  • Maak met de fiets of te voet een ommetje in de eigen omgeving; ga niet met de auto op pad.
  • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Vermijd drukke plekken en drukke tijdstippen.
  • Ga zoveel mogelijk alleen, niet in een groep.
  • Heb jij of een gezinslid griepverschijnselen of verkouden, blijf dan thuis.
  • Plekken, waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden, zoals vogelkijkhutten en uitkijktorens, zijn uit voorzorg afgesloten.
  • Volg de aanwijzingen van de toezichthouders ter plekke op.

Afsluitingen

Als extra voorzorgsmaatregel kunnen burgemeesters besluiten bepaalde natuurgebieden of parkeerplaatsen af te sluiten. Zo zijn de parkeerplaatsen binnen Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, gemeente Utrechtse Heuvelrug en gemeente De Bilt (waaronder Noorderpark Ruigenhoek) afgesloten. Op de website van de betreffende gemeente staat aangegeven om welke gebieden en locaties het gaat.

Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen op recreatieparken, vakantieparken, havens, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes evenals bij parken, natuurgebieden en stranden zijn gesloten. Dus ook de sanitairgebouwen bij recreatieterreinen langs de Lek en op de eilanden Loosdrechtse Plassen en Vinkeveense Plassen.

Het jaagpad in Wijk bij Duurstede, Bunnik en Utrecht (Kromme Rijnpad) is op basis van de regionale noodverordening afgesloten.

Tot 1 juni houdt de Mijndense Sluis de winterregeling aan. Dit betekent: open van maandag t/m vrijdag 09.00-16.30 (alleen via telefonische afspraak 06 15 05 86 36 ). Per schutting maximaal 10 boten. Zaterdag en zondag is de sluis gesloten! De kleine zelfbedieningssluisjes Kraainestsluis en de Weersluis zijn wel open.

De opening van Strandbad Maarsseveense Plassen is in ieder geval tot 1 juni uitgesteld.

Handhaving

BOA’s van Recreatie Midden-Nederland, politie en de gemeentelijke handhavers zijn bevoegd om direct boetes uit te delen aan iedereen die de maatregelen rond het coronavirus (COVID- 19) negeert. In het bijzonder de 1,5 meter afstand bewaren. De strikte handhaving geldt eveneens voor de afgesloten parkeerplaatsen bij natuur- en recreatiegebieden. Ook recreanten, mountainbikers en eigenaren van honden, die in de bossen de maatregelen negeren, worden bekeurd.

Voor meer en actuele informatie over het Coronavirus in Nederland, raadpleeg de website van »RIVM