Lopikerwaardroute west

Fietsroute
Lengte: 37,7 km, ruim 2 uur
Start: TOP Schoonhoven

Fietsknooppunten: 10 – 13 – 11 – 30 – 29 – 27 – 12 – 34 – 14 – 92 – 93 – 92 – 91 – 54 – 55 – 87 – 10

Recreatie Midden-Nederland werkt samen met provincie Utrecht en andere terreinbeheerders aan het realiseren van TOP’s. Een TOP is goed bereikbaar per auto, beschikt over voldoende parkeergelegenheid en er is horeca in de buurt. De fiets- en wandelroutes die bij een TOP starten, laten de recreant kennismaken met de mooiste plekjes in de regio.

De route gaat door de Utrechtse Waarden met in het noorden de Hollandsche IJssel en in het zuiden de rivier de Lek. Het groene polderlandschap van de Utrechtse Waarden wordt gekenmerkt door kronkelende rivieren, houtkades, weiden met grazende koeien, boomgaarden en eendenkooien afgewisseld door oude stadjes en lintdorpen met statige boerderijen.

De route loopt onder andere ook langs het Natuurmuseum De Wielewaal. Het natuurmuseum geeft een blik op de prachtige natuur van het Groene Hart. Opgezette dieren, die het slachtoffer zijn geworden van het verkeer, zijn met muurschilderingen teruggeplaatst in hun unieke leefomgeving.

Ook gaat de route door het Natuurgebied Willeskop. Een gevarieerd landschap van open water, moerassen en bloemrijke graslanden, ingeklemd tussen twee middeleeuwse houtkaden. In dit gebied kunt u in alle jaargetijden een groot aantal soorten vogels zien, waaronder spotvogel, tapuit, kwikstaart, roerdomp en slechtvalk. Bij het natuurgebied staat een uitkijktoren.

» Grote kaart 
» Knooppuntenplanner