Kazan- en Lindenhorstroute

Wandelroute
Lengte: 12 km, ca. 3 uur
Start: TOP Pondskoekersluis, Oostzijde, De Hoef

Recreatie Midden-Nederland werkt samen met provincie Utrecht en andere terreinbeheerders aan het realiseren van TOP’s. Een TOP is goed bereikbaar per auto, beschikt over voldoende parkeergelegenheid en er is horeca in de buurt. De fiets- en wandelroutes die bij een TOP starten, laten de recreant kennismaken met de mooiste plekjes in de regio. De wandelroute ontleent haar naam aan de boerderijen de Lindenhorst (aan de Kromme Mijdrecht) en Hoeve Kazan (aan de Bloklandse Weg).

De wandelroute Kazan- en Lindenhorst is een bijzondere rondwandeling en voert langs de oevers van de Amstel en de Kromme Mijdrecht en door de polders Blokland en Zevenhoven. De route is bijzonder omdat hij kilometers lang over boerenland gaat waar de wandelaar kan genieten van licht, lucht en ruimte.

Het startpunt Schutsluis Pondskoekersluis is interessant. Dit rijksmonument is in de 17e eeuw aangelegd tussen de Kerkvaart en de Kromme Mijdrecht. Men denkt dat Pondskoekersluis zijn naam dankt aan schippers die vanuit de vroegere Mijdrechtse koekfabriek, koeken via de sluis vervoerden. Ze betaalden dan met een pond koek en konden zo het sluisgeld zelf houden.

Enkele tips
• Fort aan de Drecht: dit fort behoort tot de stelling van Amsterdam, een 135 kilometer lange verdedigingslinie. Met een ingenieus systeem kon land rondom de linie onder water worden gezet, waardoor een waterplas kon ontstaan, niet diep genoeg voor schepen en te diep vaan man en paard. Tegenwoordig herbergt het fort o.a. een restaurant en tentoonstelling in de keelkazemat. Adres: Grevelingen 30-66, Uithoorn. Tentoonstelling toegankelijk do-vr 14.00-16.00 uur en za-zo 12.00-17.00 uur.
• De Veenmolen: In het dorp Wilnis vindt u De Veenmolen, een grondzeiler uit 1823. De molen doet dienst als korenmolen en wordt in stand gehouden door vrijwilligers. Op zaterdag wordt het meel verkocht in de molenwinkel. Adres: Oudhuijzerweg 109, Wilnis. Openingstijden: za 10.00-16.00 uur.
• De Kromme Mijdrecht & Groene Jonker: Het is heerlijk fietsen en wandelen langs het schilderachtige veenriviertje De Kromme Mijdrecht. Het brede water duidt op een drassige bodem: boeren hebben het riviertje uitgebaggerd om hun land op te hogen. Aan de westkant van de rivier ligt het natuurgebied De Groene Jonker waar het hele jaar door veel moeras- en weidevogels te zien zijn. Door het gebied loopt een wandelpad met uitkijkpunten.

Praktisch
• Behalve de sluis is hier een zon- en ligweide en kano-opstapplaats. Vanuit het TOP starten diverse gemarkeerde wandel-, fiets- en kanoroutes, onder andere langs de Kromme Mijdrecht: één van de mooiste riviertjes van het Groene Hart. Maar ook jaagpaden uit de 16e en 17e eeuw en pittoreske dorpjes zoals Meije en Noorden.
• De Kazan- en Lindenhorstroute is gesloten tijdens het broedseizoen (tussen 15 maart en 15 juni).
• De route is niet toegankelijk voor honden op het traject tussen de boerderijen de Lindenhorst (aan de Kromme Mijdrecht) en Hoeve Kazan (aan de Bloklandse Weg), de boerderijen waaraan de route zijn naam ontleent.

» Routekaart
» Knooppuntenplanner