Honswijkerplas

De Honswijkerplas is een nieuw aangelegde zwemplas in de uiterwaarden van de rivier De Lek nabij Tull en ’t Waal. Het gebied grenst aan de bestaande recreatieve oevers Oost en West. Verder is er een speelweide met verschillende speeltoestellen en zijn er picknickweides. Er zijn ruime zandstranden en grasoevers om te kunnen zonnen en te luieren en er is een boomweide aangelegd. Er zijn enkele steigers aanwezig om een hengel uit te werpen.

Je kunt een lange wandeling maken aan één zijde van de plas. Een ommetje maken is (nog) niet mogelijk. De wandelmogelijkheden worden in de toekomst uitgebreid. Het zuidelijke deel van het gebied zal de komende jaren verder worden ingericht als struin/natuurgebied. Tijdens deze werkzaamheden is dat zuidelijk deel van het gebied niet toegankelijk voor bezoekers.

De Honswijkerplas is in nauwe samenwerking met Recreatieschap Stichtse Groenlanden, de gemeente Houten, Provincie Utrecht, Dekker Grondstoffen, en het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden ontworpen en uitgevoerd. Bij het ontwikkelen van de uitvoering van de tweede fase is nadrukkelijk rekening gehouden met de voor deze uiterwaard karakteristieke flora en fauna. Zo blijven de bestaande poelen in het gebied aanwezig en wordt zelfs een derde poel aangelegd. De oevers zijn flauw afgewerkt, zodat spontane natuurontwikkeling kan plaatsvinden. Bij de invaaropeningen worden op beide landtongen uitkijkpunten aangelegd. Door het natuurontwikkelingsgebied komt een struinpad zodat u zowel in de zomer als in de winter kunt genieten van de rust en ruimte in deze uiterwaard.

Toiletunit
De toiletunit is in de periode 1 april – 1 nov aanwezig.  Bij hoogwater in de Lek kan het zo zijn dat de unit iets later wordt geplaatst of eerder wordt verwijderd. Ook in het seizoen komt het wel eens voor dat de unit tijdelijk verwijderd moet worden vanwege hoogwater.

Horeca

In de zomerperiode is er een snackwagen aanwezig op het terrein.

Waterkwaliteit

De veiligheid en kwaliteit van het water wordt door de provincie Utrecht in de gaten gehouden. Raadpleeg www.zwemwater.nl of de informatie bij de zwemplaatsen voor actuele informatie.

Evenementen

Het recreatieschap verhuurt diverse terreinen, waaronder Honswijkerplas, voor feesten, evenementen en sportactiviteiten. Bent u op zoek naar een geschikte locatie, informeer dan eens naar de mogelijkheden en voorwaarden.

Regels

Na zonsondergang is een verblijf bij Honswijkerplas niet toegestaan. Het maken van open vuur is verboden net als het gebruik van barbecues, met uitzondering van gasbarbecues.

Honden

Honden zijn niet welkom, ook niet aangelijnd.

Recreatieschap Recreatieschap Stichtse Groenlanden
Gemeente Houten/Nieuwegein
Oppervlakte
38 ha
Kenmerken 500 Parkeerplaatsen langs toegangsweg
300 Groene strook met zandstranden
Speelvoorzieningen
Snackwagen
Toiletunit
Enkele vissteigers
Picknickweides
Activiteiten Sportieve activiteiten
Zwemmen
Dagkamperen met een tent
Groepsactiviteiten/evenement
Vissen
Wandelen
Luieren
Honden aangelijnd
Barbecueën(uitsluitend op gas)