Honswijkerplas

De Honswijkerplas is een nieuw aangelegde zwemplas (per 1 mei 2014) in de uiterwaarden van de rivier De Lek nabij Tull en ’t Waal. Het gebied grenst aan de bestaande recreatieve oevers Oost en West. In een vervolgfase wordt het zuidelijke deel van de plas ingericht als natuurgebied.

Je kunt een hele dag doorbrengen in en rondom de Honswijkerplas doordat je er heerlijk kunt zwemmen. Verder is er een speelweide met verschillende speeltoestellen en zijn er picknickweides. Er zijn ruime zandstranden en grasoevers om te kunnen zonnen en te luieren en er is een boomweide aangelegd.

Op het terrein staat een toiletunit en een terrein voor groepsactiviteiten (schoolreisje) of een evenement. Er zijn enkele steigers aanwezig om een hengel uit te werpen.

Je kunt een lange wandeling maken aan één zijde van de plas. Een ommetje maken is (nog) niet mogelijk. De wandelmogelijkheden worden in de toekomst uitgebreid. Het zuidelijke deel van het gebied zal de komende jaren verder worden ingericht als struin/natuurgebied. Tijdens deze werkzaamheden is dat zuidelijk deel van het gebied niet toegankelijk voor bezoekers.

Honden
Honden zijn niet welkom, ook niet aangelijnd.

In perspectief
De Honswijkerplas is in nauwe samenwerking met Recreatieschap Stichtse Groenlanden, de gemeente Houten, Provincie Utrecht, Dekker Grondstoffen, en het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden ontworpen en uitgevoerd. Bij het ontwikkelen van de uitvoering van de tweede fase is nadrukkelijk rekening gehouden met de voor deze uiterwaard karakteristieke flora en fauna. Zo blijven de bestaande poelen in het gebied aanwezig en wordt zelfs een derde poel aangelegd. De oevers zijn flauw afgewerkt, zodat spontane natuurontwikkeling kan plaatsvinden. Een deel wordt plas-dras ingericht waardoor allerlei waterplanten de kans krijgen zich te ontwikkelen. Bij de invaaropeningen worden op beide landtongen uitkijkpunten aangelegd. Door het natuurontwikkelingsgebied komt een struinpad zodat u zowel in de zomer als in de winter kunt genieten van de rust en ruimte in deze uiterwaard.

Recreatieschap Recreatieschap Stichtse Groenlanden
Gemeente Houten/Nieuwegein
Oppervlakte
38 ha
Kenmerken 500 Parkeerplaatsen langs toegangsweg
300 Groene strook met zandstranden
Speelvoorzieningen
Snackwagen
Toiletunit
Enkele vissteigers
Picknickweides
Activiteiten Sportieve activiteiten
Zwemmen
Dagkamperen met een tent
Groepsactiviteiten/evenement
Vissen
Wandelen
Luieren
Honden aangelijnd
Barbecueën(uitsluitend op gas)