Honden-uitlaatservices

Sinds 1 april 2015 is het in de natuur- en recreatiegebieden van Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer en Recreatie Midden-Nederland verplicht een overeenkomst te hebben voor het bedrijfsmatig uitlaten van honden. Uitlaatservices kunnen daarbij kiezen voor een overeenkomst voor een van de vijf clusters: Utrecht Zuid, Utrecht Noord, Utrechtse Heuvelrug Zuid, Utrechtse Heuvelrug Midden en Utrechtse Heuvelrug Noord. Met een overeenkomst kunnen de uitlaatservices gebruik maken van de natuur- en recreatiegebieden die aangewezen zijn binnen het betreffende cluster. Zo kunnen overeenkomsthouders van het cluster Utrecht Zuid o.a. gebruik maken van de Nedereindse Plas, het IJsselbos, Middelwaard en Nieuw Wulven.

Bijna 50 hondenuitlaatservices in de regio Utrecht zijn in het bezit van een overeenkomst. Zij beschikken allemaal over een KvK-inschrijving en een BTW-nummer en kunnen aantonen dat zij beschikken over erkende diploma’s of werkervaring. Het aanleveren van deze gegevens is verplicht gesteld en moet er toe bijdragen dat het aantal illegale en onprofessionele uitlaatservices teruggedrongen wordt. Deelnemende hondenuitlaatservices zijn in het bezit van een pasje en een vignet voor in de auto. Daarmee is in het veld zichtbaar wie een overeenkomst heeft. Door toezichthouders en boswachters wordt gecontroleerd op correcte naleving van de regels uit de overeenkomst maar ook op de aanwezigheid van illegale hondenuitlaatservices in de gebieden.

Op dit moment zijn er geen plekken meer beschikbaar in de vijf clusters. Voor een aantal clusters is er zelfs een wachtlijst voor een overeenkomst.

Voor vragen of meer informatie over de regels voor hondenuitlaatservices kunt u mailen naar »hus@recreatiemiddennederland.nl .