04-05-2021

Het broedseizoen loopt van 15 maart tot en met 15 juli: hét moment voor dieren om zich voort te planten en hun jongen op de wereld te zetten. In deze periode zijn de ouders en later hun jongen extra kwetsbaar. Loslopende honden kunnen de rust van dieren flink verstoren.
Het gebeurt regelmatig dat (drachtige) reeën worden opgejaagd door loslopende honden en in paniek tegen een hek rennen en hun nek breken of de weg zonder opletten oversteken en worden aangereden. Vogels vliegen vaker op van hun nesten als honden in de buurt komen, dat kost extra energie wat ze niet meer kunnen steken in het grootbrengen van de jongen of ze houden niet genoeg energie over om het overwinteringsgebied te bereiken. De achtergebleven eieren of kuikens zijn kwetsbaarder voor roofdieren of kunnen worden gepakt door de hond zelf.

De afgegeven periode van het broedseizoen is een indicatie. Na een zachte winter komen veel planten en dieren eerder uit hun winterslaap of winterrust. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. In gebieden waar aanlijnen is verplicht wordt extra gecontroleerd door toezichthouders. Met de strengere controle hopen terreinbeheerders en -eigenaren de hondenbezitters meer bewust te maken van de schade die hun hond kan aanrichten.

Toegangsregels

Het verschilt per natuurgebied en terreineigenaar welke regels en voorschriften gelden. Op borden langs de toegangswegen staan de toegangsregels vermeld. Dat geldt ook voor terreinen die deel uitmaken van een wandelroute of – netwerk. Veel agrariërs houden bij hun werkzaamheden rekening met het beschermen van broedende vogels en wild. Daarom zijn hun terreinen soms afgesloten tijdens het broedseizoen en worden routes omgeleid. Voor zover mogelijk worden deze omleidingen ook aangegeven op de routeplanner.

Ook in hondenlosloopgebieden komen dieren voor die last hebben van verstoring en extra kwetsbaar zijn in het broedseizoen. In sommige hondenlosloopgebieden geldt dat honden ook in het broedseizoen los mogen lopen, maar honden horen net als hun baasjes op de paden te blijven en bijvoorbeeld niet door de bosvakken te rennen. Dit zien we helaas wel veel gebeuren. De hondeneigenaar dient zijn hond onder appèl te hebben en als dat niet het geval is, dient de eigenaar de hond alsnog aan te lijnen.

Foto: Kees van Santen.