Honden en begeleiders

Algemeen

 • Op de recreatieterreinen geldt een maximum van drie honden per begeleider.
 • Hondenuitlaatservices zijn niet toegestaan.
 • U dient zich te houden aan de regels voor maatschappelijk aanvaardbaar gedrag (voor toelichting zie hieronder).
 • Wilt u met een groep honden trainen of een hondenevenement organiseren? Dan heeft u een overeenkomst nodig. Zie hiervoor: »recreatiemiddennederland.nl/evenementen

Losloopgebieden

 • Kleine plas Maarsseveense Plassen: bosrondwandeling rondom plas, met zwemmogelijkheden voor de hond.
 • Ruigenhoekse Polder (deels): recreatiegebied met diverse recreatieweides en veel zwemwater voor de hond en enkele behendigheidstoestellen.
 • Strijkviertel (losloopgebied van 1 oktober tot 1 april, van 1 april tot 30 september zijn honden aangelijnd welkom): rondwandeling rond de plas. Honden binnen de strandzone én zwemmen met de hond in de zwemzone is verboden.
 • Bosdijk (deels): losloopgebied in bosgebied/veenweidegebied omgeven door water.

Zwemplassen

 • Op de Haarrijnseplas zijn honden op het strandgedeelte niet toegestaan. Elders rond de plas mag u wel met uw aangelijnde hond komen.
 • Het strandbad van de Maarsseveense Plassen is verboden voor honden, in het buitengebied rondom de plas zijn honden echter aangelijnd welkom. Hier kunt u op diverse plekken samen met uw hond zwemmen.
 • Laagraven: het strandgedeelte (Zuidplas) is verboden voor honden. Rondom de Noordplas zijn honden aangelijnd welkom. Geen zwemwater.
 • Op de Honswijkerplas zijn honden nergens toegestaan. Met de hond aangelijnd bent u wel op het er naast gelegen terrein ’t Waal Oost welkom. Honden mogen echter niet op het strand komen.

Losloopterreinen van Staatsbosbeheer grenzend aan de gebieden van Recreatie Midden-Nederland

 • Gagelbos met hondenzwemplas (dit terrein grenst aan het losloopgebied Ruigenhoek).
 • Nieuw Wulven (Houten/Bunnik): aanlijnen in verband met broedseizoen van 15 maart tot 15 juli, geen echte zwemmogelijkheden.

Elders op de site kunt u meer informatie over de genoemde locaties vinden.

Broedseizoen

In maart start het broedseizoen en dat duurt tot half juli. In deze periode moeten vogels, vogelnesten, konijnen, hazen, reeën, dassen, vossen en ander wild extra beschermd worden tegen verstoring door loslopende honden. Op de toegangsborden staat wat de regels precies zijn.

In losloopgebieden hoeven honden niet aangelijnd te zijn. Maar ook daar geldt dat honden geen wild mogen verstoren.

Maatschappelijk aanvaardbaar gedrag

Om het op de recreatieterreinen voor iedereen plezierig te houden en het loslopen voor honden mogelijk te maken is het belangrijk dat u zich aan de regels voor maatschappelijk aanvaardbaar gedrag houdt.
Wat deze regels inhouden, leest u in onderstaande tabel (bron: Nicky Gootjes).

De mens

De hond

Houdt de hond bij zich als hij wandelaars, joggers, mountainbikers of ruiters tegenkomt; Springt niet op tegen wandelaars en rent niet achter kinderen, joggers, fietsers en paarden aan;
Houdt bij het passeren van een aangelijnde hond, de eigen hond bij zich; Stormt niet op een andere hond af. Alleen met toestemming mag hij naar een ander;
Houdt ook in losloopgebieden de hond op het pad en laat hem niet struinen door het struikgewas; Laat andere dieren, zoals wild en vogels, met rust;
Respecteert de natuur en laat dus de omgeving achter zoals zij aangetroffen is; Maakt geen planten kapot en graaft geen kuilen onder/bij picknickbanken. Plast niet tegen terreinmeubilair aan;
Laat de hond op een terras of in de horeca onder de stoel/tafel liggen zodat hij niet in de weg ligt; Heeft geleerd netjes op zijn plaats te blijven liggen;
Kent de lichaamstaal van honden en kan ingrijpen indien noodzakelijk; Heeft geleerd netjes te communiceren;
Laat de hond het niet ‘zelf uitzoeken’, maar begeleidt de hond door de situatie. Weet dat hij op zijn/haar eigenaar kan vertrouwen voor begeleiding.