Hollandse IJsselpad

Wandelroute
Lengte: 37 kilometer
Start: bij de oorsprong van de rivier bij Het Klaphek in IJsselstein

Beleef de oude geschiedenis opnieuw met een wandeling over het Hollandse IJsselpad. Onderweg komt u langs historische dorpen en stadjes. Tussen Montfoort en Oudewater gaat de route door de prachtige polders van Het Groene Hart. Het Hollandse IJsselpad is bedoeld om de oude geschiedenis te herbeleven. Van IJsselstein tot Gouda leert u de geheimen van dit trage landschap te ontdekken. Met het Hollandse IJsselpad biedt het gebied De Utrechtse Waarden u een wandelroute die zeker de moeite waard is.

Etappes
Het Hollandse IJsselpad is een wandelroute van 37 km, van de oorsprong van de rivier bij Het Klaphek in IJsselstein tot aan Gouda Goverwelle. De route is ingedeeld in vier etappes en volgt zoveel mogelijk het jaagpad langs de rivier. De route kan in twee richtingen gewandeld worden. Honden zijn welkom mits aangelijnd, behalve in natuurgebied Willeskop in de etappe Montfoort Oudewater. Het Hollandse IJsselpad is niet geschikt voor wandelwagens of rolstoelen vanwege onverharde kades en enkele trappen op dijktaluds. Stevige wandelschoenen worden aangeraden.

Het Klaphek < – > IJsselstein 5 km
IJsselstein < – > Montfoort 10,5 km
Montfoort < – > Oudewater 11 km
Oudewater < – > Gouda 10,5 km

Routemarkering
Het Hollandse IJsselpad is in het veld gemarkeerd met zeskantige bordjes. Pijlstickers op de bordjes geven de looprichting aan. De route is voor beide looprichtingen bewegwijzerd.

Startpunten
De begin- en eindpunten van de etappes liggen aan of vlakbij de Hollandse IJssel. Ze zijn te bereiken met het openbaar vervoer en/of met eigen vervoer.

Stadjes
Het Hollandse IJsselpad doet de historische stadjes IJsselstein, Montfoort en Oudewater aan. Hun oude binnensteden vragen om een stadswandeling. Bezoek de plekken waar de Hollandse IJssel een rol heeft gespeeld, direct of indirect.

» IJsselpad – oostelijk deel
» IJsselpad – westelijk deel

» Knooppuntenplanner