Henschotermeerroute

Wandelroute
Lengte: 2,5 km
Start: Henschotermeer, Heygraeff 2, 3931 MK Woudenberg

U wandelt in de directe omgeving van het recreatieterrein. Oorspronkelijk was dit gebied één grote zandverstuiving. Aan het einde van de 19e eeuw werden de zandverstuivingen met plaggen hei van de Leusderhei afgedekt om het onderstuiven van wegen en landbouwgronden te voorkomen. Tussen deze plaggen werden bomen geplant, waardoor de stuifheuvels nu met naald- en loofbomen zijn begroeid. Tijdens de Tweede wereldoorlog werd er zand gedolven voor de versterking van de Grebbenlinie. Het gevolg was een waterplas, die in 1972 is vergroot en ingericht als zwemplas met zandstranden en een eiland.

Historie
In een oorkonde van Karel de Grote wordt melding gemaakt van de schenking van enkele “foreesten” aan de St. Maartenskerk te Trecht, waaronder “Hengestooten” (777 n.c.). In de Middeleeuwen behoorde deze woeste grond (voornamelijk heide) toe aan de gemeenschappelijke gronden van de Marke Maarn. Door overbeweiding van vee en het steken van heiplaggen ontstonden in deze streek grote zandverstuivingen.

Het Henschotermeer is 60 hectare groot. Hiervan is 13 ha. water, 10 ha. stuifzand en 30 ha. bos. Het water in het meer blijft op peil doordat grondwater op meerdere plaatsen opwelt. Soms wordt er mechanisch extra grondwater opgepompt. Door het zelfreinigend vermogen van het water blijft de kwaliteit goed en wordt vervuiling in zeer korte tijd afgebroken.

Bij het dagrecreatiegebied Henschotermeer kun je lekker luieren en genieten van de mooie omgeving. Zwemmen in het meer. Je een piraat wanen op een piratenschip. Bouwen aan je eigen zandkasteel. Hardlopen rond het meer. Wandelen langs weiden, bos en strand. Of met een verrekijker speuren naar een ree, bosuil of boomvalk…

Praktisch
• Bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf bushalte “De Heigraaf” Woudenberg.
• Het Henschotermeer is toegankelijk tussen zonsopgang tot zonsondergang.

» Meer informatie

» Grote kaart
» Knooppuntenplanner