23-05-2020

Op Hemelvaartsdag voerden de toezichthouders van de gemeente Wijdemeren, Recreatie Midden-Nederland, de politie, de brandweer, Natuurmonumenten en Waternet met maar liefst acht boten en een drone een integrale controle uit op de Loosdrechtse Plassen en de Vecht.

Burgemeester Crys Larson: “Het is vanwege het mooie weer extra druk op de plassen. Dat is begrijpelijk. Toch zien we dat het op het water soms minder goed gaat met het naleven van de maatregelen. Ook zijn de bestaande problemen op het water zoals snelvaren en zwerfafval actueel. Daarom is ervoor gekozen om op de eerste zomerse dag van het jaar de handen ineen te slaan en met zes partijen en acht boten het water op te gaan. Ik wil onze samenwerkingspartners bedanken voor hun enorme inzet tijdens deze controle!”

Bevindingen controle donderdag 21 mei

Tijdens de controle zijn 53 bestuurders van boten gewaarschuwd en zes boetes uitgeschreven voor overtredingen van de noodverordening. Er zijn 30 waarschuwingen voor snelvaren gegeven en hiervoor zijn drie boetes uitgeschreven. Verder zijn er diverse waarschuwingen gegeven voor alcoholgebruik door een bestuurder of door minderjarigen aan boord. Ook is er jeugd aangesproken op gevaarlijk vaargedrag, zijn er waarschuwingen gegeven voor barbecueën en varen met een motorboot in een gebied waar dat verboden is.

Drukte op stranden

“Ik ben blij dat een groot deel van de recreanten zich op Hemelvaartsdag aan de maatregelen hebben gehouden. Op de stranden bij de plassen was het echter erg druk, in het bijzonder de Zuwe in Kortenhoef. Het aanspreken en waarschuwen van mensen heeft onvoldoende effect gehad, daarom is besloten het strand die dag af te sluiten. We willen iedereen echter de kans geven om te blijven recreëren, dus is de Zuwe vanaf vrijdag 22 mei weer open. Echter vragen we mensen nadrukkelijk zich aan alle maatregelen te houden. Houd 1,5 meter afstand, geef elkaar de ruimte en vermijd drukte, zodat we niet weer hoeven over te gaan op afsluiting”, benadrukt burgemeester Crys Larson.