03-11-2017

De essentaksterfte is een ongeneeslijke schimmelziekte en bedreigt vele essen in het Nederlandse landschap. Zo ook in de gebieden van Recreatie Midden-Nederland. Daarom inspecteerden we in 2017 alle essen in deze gebieden.

Met als triest resultaat dat we in november ongeveer 450 essen moeten verwijderen rondom de Kleine en Grote Plas van de Maarsseveense Plassen.

Voor andere gebieden moeten we de aanpak nog organiseren. De maatregelen zijn afhankelijk van de beschadiging, leeftijd en locatie van de boom.

De essentaksterfte zorgt ervoor dat takken van de bomen kunnen vallen en na verloop van tijd kunnen de bomen ook omvallen. Dat kan gevaarlijk zijn of schade veroorzaken.

De schimmel die de essentaksterfte veroorzaakt, komt alleen voor op essen. Bezoekers van de recreatiegebieden lopen geen gezondheidsrisico.

Sommige essen zijn resistent tegen deze schimmelziekte. Andere essen verliezen eerst hun blad, vervolgens gaan de takken dood. Uiteindelijk kan de ziekte ervoor zorgen dat de boom dood gaat. Tegen de ziekte die voor het eerst in 2014 in Utrecht werd vastgesteld is geen bestrijdingsmiddel. Essen die wel bestand blijken te zijn tegen de ziekte worden gebruikt om resistente essen te kweken.

De es is in Nederland een belangrijke boom in stad en landschap en in de bossen op rijkere bodems. Daarnaast worden een aantal andere essensoorten veel gebruikt als laan- en straatboom. In de bosbouw is de gewone es van de loofbomen na eik, beuk en populier de belangrijkste boomsoort. Ook is het een veel gebruikte soort in landschappelijke beplantingen en recreatiegebieden.