De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. De rupsen vormen grote nesten op de stam en zijtakken van de eikenboom. Na drie keer vervellen krijgen de rupsen brandharen. De brandharen zijn zo klein dat u ze niet kunt zien. Bij contact met brandharen dringen ze gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Dan kunnen ze gezondheidsklachten bij mens en dier veroorzaken.

Wat doet Recreatie Midden-Nederland?

Als terreinbeheerders de rupsen aantreffen, plaatsen zij borden en waarschuwingslinten om de bomen. Zo snel mogelijk worden speciale hoveniersbedrijven ingeschakeld om de rupsen te verwijderen, meestal door de nesten weg te zuigen.

Dat betekent niet dat meteen alle risico op overlast is weg genomen. Door (harde) wind worden de haren van de rups verspreid in de lucht en komen terecht op de grond en in het gras.

Wat kunt u zelf doen tegen klachten als u in contact bent geweest met de eikenprocessierups?

Als u klachten ervaart, kunt u het volgende doen om verdere besmetting en verspreiding te voorkomen:

  • De huid direct na blootstelling met plakband strippen.
  • Daarna de huid en de ogen met lauw water spoelen.
  • Niet krabben of wrijven!
  • De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om besmette kleding grondig te wassen (liefst op 60ºC).

Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger of houden ze langer aan, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Hoe voorkomt u problemen?

  • Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden.
  • Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups.
  • Vermijd zo veel mogelijk de wegen waar eikenbomen met veel processierupsen staan.
  • Zorg bij een bezoek aan een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.
  • Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen, die kunnen verwaaien.

Meer informatie?

Op de website »www.oakie.info vindt u meer informatie over de eikenprocessierups.

Als u na het lezen van de informatie nog vragen heeft dan kunt u contact opnemen met het team Milieu en Gezondheid van GGD regio Utrecht. Op werkdagen tussen 9.00 en 12.30 uur op 030-8507879 of per e-mail: »mmk@ggdru.nl.