De Vinkeveense Plassen zijn uitstekend geschikt om te duiken. Het heldere water en de grote diepte maken een duik in deze plassen steeds weer een belevenis.

De enorme toename van het aantal duikers en het feit dat de plassen ook druk bevaren worden heeft ertoe geleid dat het duiken aan een aantal voorwaarden is verbonden.

Voor de veiligheid van de duikers is een duikzone ingericht waarbinnen het verboden is te varen.

»Duikkaart Zandeiland 4 

De duikzone ligt vóór recreatie-eiland 4 aan de Baambrugse Zuwe en is ongeveer 180m lang en 120m breed. Op de bodem liggen diverse objecten waarop gedoken kan worden. De zone is met rood-wit gekleurde boeien gemarkeerd.

Duikpenning verplicht

Iedereen die in de duikzone van Eiland 4 in de Vinkeveense Plassen wil duiken heeft een duikpenning nodig. Dat geldt ook voor duikscholen en duikverenigingen. Ieder jaar krijgt de penning een andere kleur en nummer. Daardoor is snel zichtbaar wie beschikt over een vergunning en wie niet. Er is ook een dagvergunning verkrijgbaar. Duikscholen en -verenigingen kunnen een jaarvergunning kopen voor één instructeur en acht leerlingen. Deze vergunning kan het gehele jaar gebruikt worden voor de alle duiklessen.

De vergunning met penning is alleen te verkrijgen bij duiksportwinkel Airdiving op Eiland 4. De penning wordt door Airdiving aan het duikjacket verzegeld. Duikers zijn verplicht deze te dragen en de BOA’s van het recreatieschap controleren dat.

»Airdiving Vinkeveen

Baambrugse Zuwe 143, 3645AE Vinkeveen, 0294-291030.

Tarieven

Dagvergunning € 8,00
Individuele vergunning € 26,00
Duikschool vergunning € 193,00

Parkeren

Parkeren kunt u op het parkeerterrein op Eiland 4. Daarbij wordt u verzocht maar één parkeervak in te nemen en gelet op de drukte de parkeerruimte niet te gebruiken voor uw duikuitrusting.

Veiligheid

U wordt geadviseerd niet buiten de duikzone te duiken. Door de drukke scheepvaart op de plassen brengt u zichzelf en de scheepvaart in gevaar wanneer u dat toch doet.

Duiken is een avontuurlijke sport. Zoals bij veel van dit soort sporten het geval is, zijn er verschillende niveaus om de sport te beoefenen. Aan de ene kant is er het recreatief genieten van het natuurschoon onder de waterspiegel, aan de andere kant is er de uitdaging van nieuwe verkenningen van grote diepten, wrakken en grotten waarvoor andere technieken en apparatuur nodig zijn. Het BPR verbiedt het duiken in doorgaande vaarroutes, nabij havens, afmeergelegenheden, bruggen en sluizen en in gebieden voor snelvaren of waterskiën. En daarom heeft de NOB richtlijnen opgesteld om veilig te kunnen duiken. Naleving van deze richtlijnen is een verantwoordelijkheid van de duiker zelf.

»Richtlijnen 
»Voor meer informatie over het duiken in Nederland en de Nederlandse onderwatersportbond