27-05-2022

Sinds woensdagmiddag 18 mei kunnen duikers in de Vinkeveense Plassen een nieuw opvallend object verkennen. De beheerders hebben namelijk ‘De Havik’ laten afzinken in de duikzone bij Eiland 4. Deze opvallende blauw-witte boot van 15 meter lang kreeg sinds de jaren ’70 overal veel bekijks. Vrienden en familie van de vorig jaar overleden eigenaar zijn blij dat de boot nu een passende eindbestemming heeft gekregen.

De boot is gedemonteerd, ontdaan van onderdelen en tenslotte grondig gereinigd om zodoende de veiligheid van natuur, mens en milieu te kunnen waarborgen. De boot met zijn bijzondere verhaal vormt een nieuwe duikattractie voor dit toch al onderscheidende duikgebied in de Vinkeveense Plassen, dat in beheer is bij Recreatieschap Stichtse Groenlanden.

De Havik Vinkeveense Plassen

De Havik in de Vinkeveense Plassen

De Havik
De beroemde botenontwerper Don Shead liet de boot in de jaren ’70 maken voor de race rond het eiland Wight bij Engeland. De boot had vier Ford Sabre turbo dieselmotoren en is vervaardigd van 3mm cortenstaal om deze zo licht mogelijk te maken. Toen de boot tijdens tests niet de gewenste snelheid bereikte, is deze niet voor de race ingezet. Jarenlang lag de Havik op de kant bij de firma Kaminga in Amsterdam. Jan Woudstra kocht de boot en werkte er elk seizoen aan. Hij voorzag de boot van een Rolls Royce Gnome turbine in combinatie met twee diesels om de boot nog sneller te maken. De boot bereikte een maximale snelheid van 110 km. Gezien de bijzondere geschiedenis van de boot en bijzondere apparatuur vinden familie en vrienden verkopen geen optie.

Bekijk hier de eerste beelden die duikers maakten van ‘De Havik’ in de Vinkeveense Plassen:

Duikzone Vinkeveense Plassen
De duikzone bij Eiland 4 in de Vinkeveense Plassen behoort tot een van de mooiste duikstekken in Nederland. Het duikgebied ligt in een afgebakende zone waar geen andere watersporters mogen komen. Tijdens het duiken kun je vissen spotten, maar ook een afgezonken bus; een van de bekendste duikobjecten in Nederland. Een vergunning is nodig om te kunnen duiken. De duikpenning koop je bij Airdiving, Baambrugse Zuwe 143 in Vinkeveen.