08-03-2018

Op 17 maart 2018 gaan bewoners van gemeenten Vianen, Houten en Wijk bij Duurstede aan de slag als Lekjutters. Tijdens de opruimactie Schone Lek gaan zij de oevers van de Lek schoner maken.

Elk stukje Lek en naastgelegen uiterwaarde hebben hun eigen charme. De uiterwaarden zijn met vele mooie wandel-, fiets- en kanoroutes te ontdekken. Maar nu het hoogwater is gezakt, is ook te zien wat de rivier aan zwerfafval achterlaat. Het water zit vol met allerlei plastics, zoals granulaatkorrels uit de industrie, wattenstaafjes, plastic flesjes, zakjes of snoeppapiertjes. Veel afval komt uiteindelijk via rivieren in de Noordzee terecht, met negatieve gevolgen voor de natuur.

Opruimactie voor mooie oevers

Het voorkomen van afval in de rivier, begint op het land. In de eerste plaats door zwerfafval te voorkomen. Maar ook door na hoogwater de oevers op te ruimen, zodat zwerfafval bij de volgende hoogwaterperiode niet opnieuw in de Lek terecht komt. Zo zien de oevers er natuurlijk ook een stuk mooier en aantrekkelijker uit!

Dit voorjaar start de samenwerking voor de Lek van Wijk bij Duurstede tot Vianen.

Word Lekjutter en draag bij aan het project Schone Lek. Wij nodigen iedereen uit die een bijdrage wil leveren aan een afvalvrije rivier om te komen helpen opschonen bij Vianen- Middelwaard en Houten-Tull en ’t Waal. De opruimacties vinden plaats op zaterdag 17 maart 2018.

U kunt zich aanmelden via: »www.schonerivieren.org/opruimen/lekjutters

Als de samenwerking een succes is kunnen ook andere gemeenten en beheerders langs de Lek zich aansluiten.

De volgende partijen zetten zich gezamenlijk in voor een Schone Lek:

Gemeente Houten, Gemeente Vianen, Gemeente Wijk bij Duurstede, gemeente Nieuwegein, Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat Leefomgeving, Recreatie Midden-Nederland, Fort Werk aan de Korte Uitweg, Grondstofjutten. Zij worden hierin ondersteund door IVN Utrecht.

Meer informatie is te vinden op: »www.schonerivieren.org/opruimen/lekjutters