Ruigenhoek

Het recreatiegebied maakt deel uit van de recreatieve stadsrandzone aan de Noord-Oostzijde van Utrecht en Maarssen. De stadsrandzone bestaat naast Ruigenhoek  uit de Gagelbossen en de Maarsseveense plassen en loopt met wandel- en fietspaden door tot aan de Loosdrechtse plassen. Daar ligt het recreatiegebied De Strook met een horecavoorziening.

Een prachtig recreatiegebied: Ruigenhoek!

In het gebied zijn diverse voorzieningen aangelegd zoals fiets-, ruiter- en wandelpaden, bruggen en vlonders, picknickplaatsen, bankjes en een grote parkeerplaats. In het groen van Ruigenhoek zijn meer dan vier kilometer wandel- en struinpaden aangelegd, een bomenweide, dagcamping en een visvijver.

Voor de jongeren zijn een skatepark, voetbal- en basketveld en een groot klimtoestel voor kinderen aangelegd. Daarnaast ligt nu in het noordelijke deel, tegen fort Ruigenhoek aan, een fraai natuurlijk waterpark met speelelementen.

Ontwikkeling Noorderpark-Ruigenhoek

Het recreatiepark Ruigenhoek valt onder het beheer- en ontwikkelplan Noorderpark-Ruigenhoek. Hoe kunnen we meer mensen beter laten genieten van Noorderpark-Ruigenhoek? Dat was de vraag waar de gebiedspartners (gemeente De Bilt, gemeente Utrecht, Staatsbosbeheer, Recreatieschap Stichtse Groenlanden en provincie Utrecht) in 2016 mee van start gingen. Het gebiedsproces is nu in volle gang.

Lees er meer over op: »www.noorderparkruigenhoek.nl

Recreatieschap Recreatieschap Stichtse Groenlanden
Gemeente Utrecht – De Bilt
Oppervlakte 70 ha
Kenmerken Parkeerterrein
Speelvelden
Waterpartijen
Fietspaden
Wandelpaden
Struinweides
Landschappelijke beplantingen
Fietscrossbaan
Forelvisvijver
Activiteiten Fietsen
Wandelen
Picknicken
Kanoën
Vissen
Struinen

De BMX baan in het park Ruigenhoek in Utrecht is gesloten en met bouwhekken afgezet. Door de slechte staat van de baan werd het te gevaarlijk om er nog gebruik van te maken. Wielervereniging Het Stadion is voor de BMX trainingen uitgeweken naar banen in Baarn en Nieuwegein. Het is nog niet duidelijk of de baan hersteld wordt en weer geopend.

Erosie

De BMX baan is onderdeel van het Skate- en Bikepark Ruigenhoek in het Noorderpark. De baan werd in 2015 gerealiseerd door Recreatie Midden-Nederland, in samenwerking met de gemeente Utrecht en de wielervereniging, die een deel van het beheer en onderhoud voor haar rekening zou nemen.

In 2016 werd de startheuvel al voorzien van een nieuwe kleilaag. Maar inmiddels is de baan door erosie en begroeiing toch dusdanig slecht geworden, dat het te gevaarlijk is om op te fietsen. Recreatie Midden-Nederland heeft in overleg met de wielervereniging besloten om de baan af te zetten met bouwhekken.

Recreatie Midden-Nederland zoekt nu samen met de gemeente naar een oplossing. Mogelijk wordt de baan gerepareerd. Er wordt een beheers- en onderhoudsplan opgesteld, maar als daarvoor geen financiële dekking gevonden kan worden wordt de baan mogelijk voorgoed gesloten.