Lek en Enge IJsselroute

Fietsroute
Lengte: 19 km
Start: TOP Salmsteke, Lekdijk Oost (tegenover nr 5 Lopik)

Fietsknooppunten: 14 – 86 – 09 – 08 – 07 – 85 – 86 – 14

Geniet van het polderlandschap van de Utrechtse Waarden met kronkelende rivieren en oude stadjes en lintdorpen met statige boerderijen.

Recreatie Midden-Nederland werkt samen met provincie Utrecht en andere terreinbeheerders aan het realiseren van TOP’s. Een TOP is goed bereikbaar per auto, beschikt over voldoende parkeergelegenheid en er is horeca in de buurt. De fiets- en wandelroutes die bij een TOP starten, laten de recreant kennismaken met de mooiste plekjes in de regio. Op 27 oktober 2014 is Toeristisch Overstappunt (TOP) Salmsteke geopend. De route start vanaf de TOP Salmsteke en gaat langs oevers van de Lek. De TOP’s in Utrecht-West zijn te herkennen aan de markante stalen groene grashalm van 5,5 meter hoog.

Tips

Natuurmuseum De Wielewaal
Het natuurmuseum geeft een blik op de prachtige natuur van het Groene Hart. Opgezette dieren, die het slachtoffer zijn geworden van het verkeer, zijn met muurschilderingen teruggeplaatst in hun unieke leefomgeving. Adres: Tiendweg 26, Willige Langerak. Telefoon: 0182-384454. Internet: www.museumdewielewaal.nl

Natuurgebied Willeskop
Een gevarieerd landschap van open water, moerassen en bloemrijke graslanden, ingeklemd tussen twee middeleeuwse houtkaden. In dit gebied kunt u in alle jaargetijden een groot aantal soorten vogels zien, waaronder spotvogel, tapuit, kwikstaart, roerdomp en slechtvalk. Bij het natuurgebied staat een uitkijktoren. Ingang: Damweg, in de bocht halverwege Polsbroekerdam en Oudewater.

Bezoekerscentrum Het Dijkhuis
Het dijkhuiscomplex was eeuwenlang de vergaderlocatie van dijkgraaf en hoogheemraden, en bij hoogwater de commandopost voor de dijkbewaking. In de zwarte schuur is een kleine expositie ingericht over het dijkleger van vroeger en nu. Adres: Lekdijk Oost 12, Jaarsveld.

Praktisch
• Bus 195 vanaf station Utrecht CS richting Schoonhoven. Vanaf halte gemeentehuis Lopik 20 minuten lopen.
• Gratis parkeergelegenheid
• Horecavoorziening: o.a het wapen van Ameide (overzijde Lek) theeschenkerij Watertanden in Bezoekerscentrum Het Dijkhuis en landwinkel de Fruitwaard
• Veerpont

» Grote kaart 
» Knooppuntenplanner