De Ronde Venenroute

Fietsroute
Lengte: 35 km, ca. 3 uur
Start: TOP Winkelpolder

Fietsknooppunten: 38 – 44 – 48 – 49 – 39 – 52 – 51 – 53 – 58 – 24 – 60 – 16 – 59

Recreatie Midden-Nederland werkt samen met provincie Utrecht en andere terreinbeheerders aan het realiseren van TOP’s. Een TOP is goed bereikbaar per auto, beschikt over voldoende parkeergelegenheid en er is horeca in de buurt. De fiets- en wandelroutes die bij een TOP starten, laten de recreant kennismaken met de mooiste plekjes in de regio.

De Ronde Venenroute is een route door het bijna cirkelvormige gebied, dat wordt omsloten door de Amstel, de Kromme Rijn, Angstel, Winkel en Waver. De dorpen in het cirkelvormige gebied zijn ontstaan langs de binnenring en vandaaruit doorgegroeid. Vanwege de vervening in de 16e en 17e eeuw bleven er grote plassen op de afgegraven bodem staan. Deze plassen vormen nu een prachtig watersport gebied, dat ook per fiets kan worden bewonderd!

De Venen beslaat het noordwestelijke deel van de provincie Utrecht en maakt deel uit van het Groene Hart. Dit veenweidegebied heeft een oer-Hollands karakter. Het landschap biedt prachtige panorama’s, met daarin vele overblijfselen van de (water)rijke historie van de streek, zoals forten, molens, oude lintdorpen, boerderijen met boomgaarden en buitenplaatsen.

Diverse recreatieterreinen in het hele gebied bieden zon-, zwem- en watersportliefhebbers alle mogelijkheden voor ontspanning. Actief bezig zijn is ook mogelijk!

» Grote kaart
» Knooppuntenplanner