Bosdijkroute

Skeelerroute
Lengte: 20 km
Start: Het officiële startpunt (met infopaneel) is TOP Oortjespad. De route kan ook gestart worden bij TOP Heinoomsvaart, de parkeerplaats Bosdijk en station Breukelen.

De route sluit aan op de Coperoute, zodat ook een tocht van 44 km geskate kan worden.

Opletten
De skatetocht gaat grotendeels over fietspaden, deels over smalle landweggetjes. De verharding bestaat uit asfalt, met uitzondering van een klein stukje tegelpad. Let goed op bij het oversteken van de druke N212 (via een rotonde) en in het tunneltje (met metalen roosters) onder de N212.

Van het Oortjespad gaat het meteen de polder in, over strak asfalt op een breed fietspad. Boerderijen zijn dun gezaaid. Dan wijzen de bordjes naar links. Een oogstrelende boerderij, een smal fietspad door een weiland. Vervolgens een smal, kort tunneltje onder de N212 met 2 metalen roosters (oppassen en bellen).

Ter hoogte van De Gagel, een stukje puur natuur, is het genieten van het zicht op brede sloten, geriefhoutbosjes en rietkragen. Vroeger werd hier op kleine schaal veen afgegraven. Nu zoeken weidevogels er ijverig naar wormen en insecten. Alhoewel het asfalt hier minder glad is, is het toch heerlijk skaten op dit rustige landweggetje. Bosdijk, even verderop, is precies wat het woord zegt: een stukje bos op een dijk. Mooi, die afwisseling tussen eindeloze vergezichten en de geborgenheid van het bos met het glinsterende water ertussen. De huizen en boerderijen op het stuk richting Breukelen markeren de bewoonde wereld. Maar dan gaat het weer polderwaarts, op een smal fietspad: typisch Nederlands, het water ligt hoger dan het land.

Links van de weg, voorbij Portengensebrug, ligt Kockengen, een uit de kluiten gewassen dorp met een mooie kern. Voort gaat het over het fietspad, totdat de vaart eruit gaat op de paar honderd meter tegelpad vóór de N212. Nog even over asfalt en dan is het Oortjespad alweer in zicht.

» Grote kaart