Recreatieplas Henschotermeer
  

Lekker luieren en genieten van de mooie omgeving. Zwemmen in het meer. Je een piraat wanen op een piratenschip. Bouwen aan je eigen zandkasteel. Hardlopen rond het meer. Wandelen langs weiden, bos en strand. Of met een verrekijker speuren naar een ree, bosuil of boomvalk…
Het kan allemaal in, bij en om het Henschotermeer: een unieke zwemplas met witte Caribische stranden, middenin de mooiste bossen van de Utrechtse Heuvelrug. 
 
Hier genieten jaarlijks zo´n 300.000 bezoekers van het fantastische strand.
Niet alleen op het terrein zelf, maar ook in de omgeving: u kunt diverse gemarkeerde wandel- en fietsroutes door het omliggend gebied volgen. Deze routes zijn aangegeven op de informatiezuil bij de hoofdingang en bij de startpunten op de parkeerterreinen.

 

Ligbedjes
Op het Henschotermeer zijn ook ligbedjes te huur voor 6 euro per dag. U kunt u melden over de brug op het eiland, parkeren bij P3. 
  
Toegankelijkheid
Het Henschotermeer is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
Honden worden niet toegelaten langs het meer.

Voor een bezoek aan het Henschotermeer wordt geen entreegeld geheven. U dient wel te betalen voor het parkeren van uw auto of de fietsenstalling.
Voor de fietsenstalling geldt een dagtarief van € 1 per fiets en € 2 per bromfiets of motor.

 

> Aanvragen parkeerabonnement Henschotermeer

Zwemmen 
Op zwembare dagen wordt er badtoezicht gehouden.

De waterdiepte is ten hoogste 2 meter, waardoor de temperatuur van het water altijd relatief hoog is. 

De kwaliteit van het zwemwater is goed. In de zomer wordt het water regelmatig in opdracht van de provincie gecontroleerd door het waterschap.
 
Spelen
Het 4 km lange (!) zandstrand leent zich prima voor allerlei strandspelen, zoals strandvolleybal. Er zijn diverse speeltoestellen aanwezig, waaronder ook een speelschip.
Aan de rand van het bos liggen speelweiden en speelheuvels.
Het meer heeft een eiland, dat door twee voetbruggen met het strand is verbonden.
  
Schaatsen
Bij vorst en een veilige ijsdikte kan er worden geschaatst en er wordt een baan geveegd. Schaatsvereniging Woudenberg organiseert dan toertochten. Bij deze situatie is voor parkeren een aangepast tarief van toepassing.
 
Rolstoelen
Voor gebruikers van een rolstoel is een speciale parkeerplaats, een aangepast toiletgebouw (bij de grote kiosk) en een picknicktafel. Het voetpad rondom het meer is ook geschikt voor rolstoelen.

 

Informatie- en EHBO-post
In het beheerkantoor bij de hoofdingang bevindt zich een informatie- en EHBO-post. Bij toiletgebouw nr. 8 is ook een EHBO + lifeguardpost aanwezig. Deze posten zijn open op zwembare dagen.
 
Bereikbaarheid
De Henschotermeer ligt in de gemeente Woudenberg en Heuvelrug.
De streekbus (lijn 81, van Driebergen-Zeist NS naar Veenendaal) brengt u naar het Henschotermeer via halte Heygraeff.
 

 

Recreatieschap
Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied
Gemeente
Woudenberg/Utrechtse Heuvelrug
Oppervlakte
75 ha
Kenmerken
Bos en zandstrand
Parkeerterreinen
Fietsenstallingen
Zwemwater
Toiletgebouwen (geopend van 1 april tot 1 oktober)
Ligweiden
EHBO-post
Horeca
Picknicksets
Activiteiten
Zwemmen
Zonnen
Picknicken
Wandelen
Fietsen
Spelen
Barbecueën alleen op gas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


Grotere kaart weergeven

 

 


Routepunt

De Henschotermeer is een routepunt voor diverse wandelroutes.
Wandelroutes Heuvelrug

Meer over De Leijen Meer over De Venen Meer over Doornse Gat Meer over Gravenbol Meer over Passantenhaven Rhenen Meer over Henschotermeer Meer over Heulse Waard Meer over Kwintelooijen Meer over Loosdrechtse Plassen Meer over Maarsseveense Plassen Meer over Middelwaard Meer over Nedereindse Plas Meer over Roode Haan Meer over Salmsteke Meer over Stadssparren Meer over Strijkviertel Meer over 't Waal Meer over Treekerpunt Meer over Utrechtse Baan Meer over Vinkeveense Plassen Meer over Zanderij Maarn Meer over Bosdijk Meer over Brasem Meer over De Aa Meer over De Geer Meer over De Hoef Meer over Demmerikse Bos Meer over Donkereindse Bos Meer over Grutto Meer over Heinoomsvaart Meer over Kandelaar Meer over Koekoek Meer over Oortjespad Meer over Oukoperdijk Meer over Pondskoekersluis Meer over Reiger Meer over Snoek Meer over Zwaan